Mastering Conditionals, Subjunctive, Inversion, Subject-Verb Agreement, Prepositions, Parallelism, Verbal Nouns, and Advanced Syntax.
1. Conditionals, Subjunctive & Inversion (Q1 – Q15)
Q01 • 3rd Conditional
1. Had I known you were coming, I _____ you at the station.
(a) would meet
(b) would have met
(c) had met
(d) will have met
Ans: (b) (3rd Conditional: Had + S + V3 → S + would have + V3)
Q02 • Inversion
2. Scarcely had the teacher entered the classroom _____ the students stood up.
(a) than
(b) when
(c) then
(d) before
Ans: (b) (Scarcely ... when / No sooner ... than)
Q03 • Subjunctive
3. The committee requested that the proposal _____ resubmitted next week.
(a) is
(b) be
(c) was
(d) should be
Ans: (b) (Subjunctive verb requires base form)
Q04 • 2nd Conditional
4. If he _____ harder, he would pass the exam with distinction.
(a) tried
(b) tries
(c) had tried
(d) has tried
Ans: (a) (2nd Conditional: If + Past Simple → S + would + V1)
Q05 • Inversion
5. Little _____ that the decision would change his life forever.
(a) he knew
(b) did he know
(c) he had known
(d) does he know
Ans: (b) (Negative adverbs at sentence start require subject-verb inversion)
Q06 • Subjunctive
6. It is imperative that everyone _____ the rules during the exam.
(a) obeys
(b) obey
(c) obeyed
(d) must obey
Ans: (b) (Subjunctive structure)
Q07 • Inversion
7. No sooner had we reached the station _____ the train left.
(a) when
(b) then
(c) than
(d) before
Ans: (c)
Q08 • Unreal Conditional
8. Were I a king, I _____ help the destitute.
(a) will
(b) would
(c) shall
(d) can
Ans: (b) (Unreal conditional)
Q09 • Subjunctive
9. The doctor insisted that the patient _____ in bed for a week.
(a) stays
(b) stayed
(c) stay
(d) should stay
Ans: (c)
Q10 • Inversion
10. Seldom _____ such a brilliant performance in recent years.
(a) we have seen
(b) have we seen
(c) we saw
(d) did we saw
Ans: (b) (Inversion pattern)
Q11 • Zero Conditional
11. If water _____ to 100°C, it boils.
(a) is heated
(b) heated
(c) will be heated
(d) was heated
Ans: (a) (Zero Conditional for scientific facts)
Q12 • Inversion
12. Hardly _____ the office when the phone rang.
(a) he left
(b) had he left
(c) he had left
(d) did he left
Ans: (b)
Q13 • Subjunctive
13. It is necessary that he _____ present at the signing.
(a) is
(b) be
(c) was
(d) will be
Ans: (b)
Q14 • Conditionals
14. Unless you _____ hard, you will not succeed.
(a) do not work
(b) work
(c) worked
(d) will work
Ans: (b) ('Unless' already contains negative meaning)
Q15 • Inversion
15. Not until yesterday _____ the full story.
(a) I heard
(b) did I hear
(c) I had heard
(d) have I heard
Ans: (b)
2. Subject-Verb Agreement (Q16 – Q30)
Q16 • Proximity Rule
16. Neither the manager nor the employees _____ present at the meeting yesterday.
(a) is
(b) was
(c) were
(d) has been
Ans: (c) (Verb agrees with the closer subject 'employees')
Q17 • Quantifiers
17. A number of students _____ present in the auditorium.
(a) is
(b) are
(c) has been
(d) was
Ans: (b) ('A number of' takes plural verb; 'The number of' takes singular verb)
Q18 • Compound Subjects
18. Bread and butter _____ his daily breakfast.
(a) are
(b) is
(c) were
(d) have been
Ans: (b) (Compound subject expressing a single idea takes singular verb)
Q19 • Distributives
19. Each of the boys _____ awarded a prize.
(a) were
(b) have been
(c) was
(d) are
Ans: (c) ('Each of' takes a singular verb)
Q20 • Parenthetical Clauses
20. The principal along with the teachers _____ attending the seminar.
(a) are
(b) is
(c) were
(d) have been
Ans: (b) (Parenthetical expressions like 'along with' do not change subject number)
Q21 • Quantifiers
21. The number of applicants _____ increasing every year.
(a) is
(b) are
(c) have been
(d) were
Ans: (a)
Q22 • Measurements
22. Fifty thousand taka _____ a large amount of money for him.
(a) are
(b) is
(c) were
(d) have been
Ans: (b) (Specific amounts/distances take singular verbs)
Q23 • Pronouns
23. One of my friends _____ an accountant in a multinational company.
(a) are
(b) is
(c) were
(d) have been
Ans: (b)
Q24 • Academic Disciplines
24. Mathematics _____ a compulsory subject for commerce students.
(a) are
(b) is
(c) were
(d) have been
Ans: (b) (Subjects ending in -ics take singular verbs)
Q25 • Pronouns
25. Neither of the two proposals _____ acceptable to the board.
(a) are
(b) is
(c) were
(d) have been
Ans: (b)
Q26 • Academic Disciplines
26. Physics _____ my favorite subject when I was at school.
(a) were
(b) was
(c) are
(d) have been
Ans: (b)
Q27 • Collective Nouns
27. The jury _____ divided in their opinions.
(a) was
(b) is
(c) were
(d) has been
Ans: (c) (Collective nouns take plural verbs when members act individually)
Q28 • Distance Units
28. Ten miles _____ a long distance to walk on foot.
(a) are
(b) is
(c) were
(d) have been
Ans: (b)
Q29 • Proximity Rule
29. Either you or he _____ responsible for this loss.
(a) are
(b) is
(c) am
(d) were
Ans: (b)
Q30 • Parenthetical Clauses
30. The CEO, as well as his assistants, _____ present at the press conference.
(a) were
(b) are
(c) was
(d) have been
Ans: (c)
3. Prepositions & Appropriate Prepositions (Q31 – Q50)
Q31 • Prepositions
31. She is confident _____ passing the university admission test.
(a) about
(b) of
(c) in
(d) for
Ans: (b) ('Confident of', but 'Confidence in')
Q32 • Prepositions
32. The manager preferred coffee _____ tea during discussions.
(a) than
(b) to
(c) over
(d) for
Ans: (b) ('Prefer X to Y')
Q33 • Prepositions
33. He abstained _____ voting in the recent elections.
(a) to
(b) from
(c) with
(d) by
Ans: (b) ('Abstain from')
Q34 • Prepositions
34. The police officer accosted the thief and accused him _____ theft.
(a) for
(b) with
(c) of
(d) on
Ans: (c) ('Accuse of')
Q35 • Prepositions
35. Are you familiar _____ this newly introduced tax law?
(a) to
(b) with
(c) about
(d) in
Ans: (b) ('Familiar with' something)
Q36 • Prepositions
36. He died _____ overwork after working three straight shifts.
(a) of
(b) from
(c) by
(d) for
Ans: (b) (Die of disease; Die from overwork/injury/hunger)
Q37 • Prepositions
37. She parted _____ her belongings with a heavy heart.
(a) with
(b) from
(c) of
(d) by
Ans: (a) ('Part with' things; 'Part from' persons)
Q38 • Prepositions
38. He is senior _____ me by two years.
(a) than
(b) to
(c) from
(d) over
Ans: (b) (Latin comparatives like senior/junior take 'to')
Q39 • Prepositions
39. The house was set _____ fire by miscreants.
(a) on
(b) to
(c) in
(d) into
Ans: (a)
Q40 • Prepositions
40. I am not envious _____ his swift promotion.
(a) about
(b) of
(c) to
(d) for
Ans: (b) ('Envious of')
Q41 • Prepositions
41. He conforms _____ the regulations of the company.
(a) to
(b) with
(c) in
(d) by
Ans: (a) ('Conform to')
Q42 • Prepositions
42. The girl excels _____ painting and sculpture.
(a) in
(b) at
(c) on
(d) with
Ans: (a) ('Excel in')
Q43 • Prepositions
43. You should refrain _____ making derogatory remarks.
(a) to
(b) from
(c) by
(d) with
Ans: (b) ('Refrain from')
Q44 • Prepositions
44. The student was exempted _____ paying tuition fees.
(a) to
(b) from
(c) with
(d) of
Ans: (b) ('Exempt from')
Q45 • Prepositions
45. Good health consists _____ regular exercise and balanced nutrition.
(a) of
(b) in
(c) with
(d) by
Ans: (b) ('Consist in' = lie in/depend on; 'Consist of' = made up of)
Q46 • Prepositions
46. The committee complied _____ the judge's directives.
(a) with
(b) to
(c) by
(d) on
Ans: (a) ('Comply with')
Q47 • Prepositions
47. The country is rich _____ natural gas reserves.
(a) with
(b) in
(c) for
(d) on
Ans: (b) ('Rich in')
Q48 • Prepositions
48. He persists _____ carrying out his original plan.
(a) on
(b) in
(c) with
(d) at
Ans: (b) ('Persist in')
Q49 • Prepositions
49. Do not brood _____ your past mistakes.
(a) over
(b) on
(c) at
(d) for
Ans: (a) ('Brood over')
Q50 • Prepositions
50. He is oblivious _____ the dangers ahead.
(a) to
(b) of
(c) with
(d) about
Ans: (b) ('Oblivious of/to')
4. Parallelism, Modifiers & Dangling Structure (Q51 – Q65)
Q51 • Dangling Modifier
51. Having finished the research project, _____.
(a) the paper was submitted by Rahim
(b) Rahim submitted the research paper
(c) the paper went to the supervisor
(d) submission was made by Rahim
Ans: (b) (Introductory participial phrase must modify the subject that follows)
Q52 • Parallelism
52. The applicant is skilled at typing, editing, and _____.
(a) to format documents
(b) formatting documents
(c) format documents
(d) document formatting
Ans: (b) (Parallel structure requires gerunds matching 'typing' and 'editing')
Q53 • Correlative Structure
53. Not only did she complete the assignment, _____ presented it brilliantly.
(a) but also
(b) but she also
(c) and also
(d) as well as
Ans: (b) (Maintaining subject-verb structure with 'Not only... but also')
Q54 • Dangling Modifier
54. Walking along the river bank, _____.
(a) a snake bit him
(b) he was bitten by a snake
(c) a snake came across him
(d) biting occurred by a snake
Ans: (b) (Fixing dangling modifier)
Q55 • Parallelism
55. To succeed in business, one must be hardworking, innovative, and _____.
(a) possess patience
(b) patient
(c) having patience
(d) displaying patience
Ans: (b) (Parallel series of adjectives: hardworking, innovative, patient)
Q56 • Dangling Modifier
56. While driving to work, _____.
(a) a tree fell on the car
(b) John saw a tree fall
(c) the car was hit by a falling tree
(d) a accident occurred
Ans: (b)
Q57 • Parallel Structure
57. He prefers playing football to _____ cricket.
(a) watch
(b) watching
(c) watched
(d) be watching
Ans: (b) (Parallelism: Prefer V-ing to V-ing)
Q58 • Dangling Modifier
58. Barking loudly, _____.
(a) the mailman was chased by the dog
(b) the dog chased the mailman
(c) the mailman ran from the dog
(d) chasing took place by the dog
Ans: (b)
Q59 • Parallel Series
59. Her speech was informative, inspirational, and _____.
(a) entertained us
(b) entertaining
(c) entertainment
(d) to entertain
Ans: (b)
Q60 • Dangling Modifier
60. Before going to bed, _____.
(a) the lights were turned off by me
(b) I turned off the lights
(c) the switch was turned off
(d) turning off lights was done
Ans: (b)
Q61 • Correlative Parallelism
61. Neither the budget plan nor _____ was approved by the board.
(a) approving the marketing strategy
(b) the marketing strategy
(c) to market strategy
(d) market strategy had been
Ans: (b)
Q62 • Dangling Modifier
62. To answer the questions correctly, _____.
(a) careful reading is required by the candidate
(b) the candidate must read carefully
(c) reading should be done carefully
(d) care must be taken in reading
Ans: (b)
Q63 • Parallel Series
63. The CEO enjoys golfing, fishing, and _____ old coins.
(a) to collect
(b) collecting
(c) collect
(d) collection of
Ans: (b)
Q64 • Dangling Modifier
64. Exhausted from the long journey, _____.
(a) sleep came quickly to the traveler
(b) the traveler quickly fell asleep
(c) the bed felt very comfortable to him
(d) sleeping was easy for the traveler
Ans: (b)
Q65 • Parallel Series
65. The course covers economics, management, and _____.
(a) how to keep accounts
(b) accounting
(c) to learn accounting
(d) accountancy skills
Ans: (b)
5. Gerunds, Infinitives & Participles (Q66 – Q80)
Q66 • Phrasal Verb + Gerund
66. The company looks forward to _____ the new product line next quarter.
(a) launch
(b) launching
(c) launched
(d) be launching
Ans: (b) ('Look forward to' is followed by a gerund [V-ing])
Q67 • Verb + Gerund
67. He denied _____ involved in the financial fraud.
(a) to be
(b) being
(c) to have been
(d) be
Ans: (b) ('Deny' takes gerund)
Q68 • Verb + Gerund
68. They avoided _____ questions about the company's losses.
(a) answering
(b) to answer
(c) answer
(d) for answering
Ans: (a) ('Avoid' takes gerund)
Q69 • Idiomatic Gerund
69. She was accustomed to _____ up early in the morning.
(a) wake
(b) waking
(c) woke
(d) woken
Ans: (b) ('Be accustomed to' takes gerund)
Q70 • Idiomatic Gerund
70. I cannot help _____ when I hear that joke.
(a) laugh
(b) laughing
(c) to laugh
(d) laughed
Ans: (b) ('Cannot help' takes gerund)
Q71 • Stop + Action
71. He stopped _____ for a few minutes to catch his breath.
(a) running
(b) to run
(c) run
(d) from running
Ans: (a) (Stop action in progress → V-ing)
Q72 • Verb + Infinitive
72. The manager decided _____ the meeting until Friday.
(a) postponing
(b) to postpone
(c) postpone
(d) for postponing
Ans: (b) ('Decide' takes infinitive)
Q73 • Mind + Gerund
73. Would you mind _____ the door for me?
(a) open
(b) opening
(c) to open
(d) opened
Ans: (b) ('Would you mind' takes gerund)
Q74 • Idiomatic Expression
74. It is no use _____ over spilled milk.
(a) cry
(b) crying
(c) to cry
(d) cried
Ans: (b) ('It is no use' takes gerund)
Q75 • Verb + Infinitive
75. He promised _____ the money within two days.
(a) returning
(b) to return
(c) return
(d) for returning
Ans: (b)
Q76 • Object to + Gerund
76. I object to _____ treated like an amateur.
(a) be
(b) being
(c) to be
(d) been
Ans: (b) ('Object to' takes gerund)
Q77 • Need + V-ing
77. The building needs _____.
(a) to repair
(b) repairing
(c) repair
(d) to be repair
Ans: (b) (Need + V-ing gives passive meaning)
Q78 • Suggest + Gerund
78. She suggested _____ a lawyer before signing the contract.
(a) consulting
(b) to consult
(c) consult
(d) for consulting
Ans: (a) ('Suggest' takes gerund)
Q79 • Admit + Gerund
79. He admitted _____ the company confidential files.
(a) to steal
(b) stealing
(c) steal
(d) stole
Ans: (b)
Q80 • Worth + Gerund
80. It is worth _____ that historical site.
(a) visit
(b) visiting
(c) to visit
(d) visited
Ans: (b) ('Worth' takes gerund)
6. Tense, Voice, Causatives & Pronoun Usage (Q81 – Q100)
Q81 • Causative Passive
81. I had my car _____ by an expert mechanic.
(a) repair
(b) repaired
(c) repairing
(d) to repair
Ans: (b) (Causative Passive: Have + Object + V3)
Q82 • Causative Active
82. The teacher made the students _____ the essay twice.
(a) write
(b) writing
(c) to write
(d) written
Ans: (a) (Causative Active: Make + Person + V1)
Q83 • Objective Case Pronoun
83. Between you and _____, the news was a complete surprise.
(a) I
(b) me
(c) myself
(d) mine
Ans: (b) (Prepositions take objective case pronouns)
Q84 • Future Perfect
84. By this time next year, I _____ my graduation degree.
(a) completed
(b) will complete
(c) will have completed
(d) complete
Ans: (c) (By + future time indicator → Future Perfect)
Q85 • Passive Tense
85. The house _____ since last Monday.
(a) is painted
(b) was painted
(c) has been painted
(d) has been painting
Ans: (c) (Passive Present Perfect)
Q86 • Causative Active
86. He got his secretary _____ the meeting notes.
(a) type
(b) to type
(c) typed
(d) typing
Ans: (b) (Causative Active: Get + Person + To-Infinitive)
Q87 • Objective Relative Pronoun
87. Who did you give the document to? → Formal structure: To _____ did you give the document?
(a) who
(b) whom
(c) whose
(d) whoever
Ans: (b)
Q88 • Past Perfect
88. The patient _____ before the doctor arrived.
(a) died
(b) had died
(c) has died
(d) was dying
Ans: (b) (Past Perfect before Past Simple)
Q89 • Past Subjunctive
89. He spoke as if he _____ everything about the incident.
(a) knows
(b) knew
(c) had known
(d) has known
Ans: (b) ('As if' with present fact uses past subjunctive)
Q90 • Singular Pronoun Agreement
90. Each of the girls brought _____ own book.
(a) their
(b) her
(c) his
(d) our
Ans: (b) (Singular pronoun matching 'Each')
Q91 • Causative Active
91. She made her brother _____ the entire room.
(a) clean
(b) to clean
(c) cleaned
(d) cleaning
Ans: (a)
Q92 • Causative Passive
92. I got my watch _____ at the shop yesterday.
(a) repair
(b) repaired
(c) to repair
(d) repairing
Ans: (b) (Causative Passive: Get + Object + V3)
Q93 • Present Perfect Continuous
93. Since 2020, he _____ in this financial institution.
(a) works
(b) worked
(c) has been working
(d) is working
Ans: (c)
Q94 • Subjective Case Pronoun
94. It was _____ who called you last night.
(a) me
(b) I
(c) my
(d) myself
Ans: (b) (Subjective pronoun follows linking verb 'was')
Q95 • Unreal Wish
95. I wish I _____ a millionaire.
(a) am
(b) was
(c) were
(d) have been
Ans: (c) (Unreal wish uses 'were')
Q96 • Past Passive
96. The bridge _____ two years ago.
(a) built
(b) was built
(c) has been built
(d) had built
Ans: (b)
Q97 • Objective Case Pronoun
97. Let you and _____ solve this accounting problem.
(a) I
(b) me
(c) myself
(d) we
Ans: (b) ('Let' takes objective case pronoun)
Q98 • Subjunctive Clause
98. He talks as though he _____ the managing director.
(a) is
(b) were
(c) was
(d) had been
Ans: (b)
Q99 • Bare Infinitive
99. We had better _____ the agreement before signing.
(a) check
(b) to check
(c) checking
(d) checked
Ans: (a) ('Had better' takes bare infinitive)
Q100 • Past Perfect Sequence
100. By the time the police arrived, the burglar _____.
(a) fled
(b) had fled
(c) has fled
(d) escapes
Ans: (b)